Вітамін D для кісток та м’язів

Вітамін D — це саме той вітамін, який зробить наші кістки міцними, суглоби рухливими, а м’язи сильними. Його унікальна робота полягає в регулюванні кальцію та фосфатів в організмі. Так, біль у кістках та м’язова слабкість може говорити про нестачу вітаміну D.

Вітамін D справедливо вважають одним із найважливіших вітамінів. Проте в більшості людей його не вистачає. Дефіцит вітаміну D особливо відчувають діти, підлітки, жінки, що годують немовлят, вагітні, жінки в менопаузі, люди старшого та похилого віку — по суті, більшість категорій людей.

Чим небезпечний авітаміноз вітаміну D? Це — швидка втомлюваність, м’язова слабкість, проблеми з зубами, хронічні болі і часті захворювання. Крім цього, нестача вітаміну D може призводити до хвороб хребта, кісток, суглобів і навіть тяжких переломів (наприклад, шийки стегна), рахіту, а також артриту, артрозу, остеопорозу — цими хворобами страждають мільйони людей. Кожен із нас хотів би, щоб ці проблеми нас не торкнулися.
Замовити онлайн

Чому вітамін D необхідний для здоров’я зубів, кісток та м’язів?

Потрапляючи в клітини м’язової тканини, він підсилює частоту м’язових скорочень та дає можливість ставати м’язам сильними і еластичними. А ще захищає їх від розривів і дрібних пошкоджень, в тому числі під час тренувань.

«Вітамін сонця» — так ще називають вітамін D, адже організм отримує його від сонячного світла. З жовтня по березень практично неможливо одержати рекомендовані 10 мікрограмів на день від сонця. Наголосимо, що продуктів з високим вмістом вітаміну D небагато: це жирна морська риба, яєчний жовток, кисломолочні продукти, яловича печінка тощо. Проте свій щоденний раціон доволі складно організувати такимм чином, щоб вживання продуктів з високим вмістом вітаміну D було достатнім. Тому лікарі рекомендують отримувати необхідну дозу вітаміну за допомогою прийому дієтичних добавок з вітаміном D.

З метою профілактики радять приймати вітамін D людям, які майже постійно перебувають у приміщеннях, як офісні працівники. Жінкам, які годують груддю, варто звернути увагу на те, що у материнське молоко може містити в собі недостатню кількість вітаміну D. Як наслідок, дитина ризикує отримати такий розповсюджений діагноз, як “рахіт”.

Людям з ризиком авітамінозу та літнім людям також варто подбати про своє здоров’я. Доведено сучасною наукою, що низький рівень вітаміну D пов’язаний з так званим синдромом крихкості кісток у людей старшого та похилого віку. Прийом вітаміну D покращує мінеральну щільність кісток, сприяє іхній міцності, запобігає виникненню переломів, укріплює м’язову силу, сприяє зникненню відчуття болю.

Життя — це рух. Тому так важливо дбати про стан свого опорно- рухового апарату та м’язів, які щодня мають великі навантаження. Вітамін D зміцнює кістки та м’язи та допомагає нам бути активними.

Адаптовано з джерел:

  1. Официальное издание Латвийской ассоциации остеопороза и метаболических заболеваний костей – https://kauluveseliba.lv/ru/
  2. В. Поворознюк, П. Плудовські «Дефіцит та недостатність вітаміну D: епідеміологія, діагностика, профілактика та лікування».