Вітамін D для ендокринної системи

Вітамін D — найнеобхідніший вітамін, який відповідає за ріст і розвиток організму людини в цілому. Рецептори вітаміну знаходяться у ядрах та мембранах клітин майже всіх тканин тіла.

Вітамін D відіграє величезне значення в роботі ендокринної системи нашого організму. Органи ендокринної системи виробляють і виділяють специфічні біологічні активні речовини. Вони регулюють важливі функції організму та координують діяльність усіх органів та систем.

Замовити онлайн

Наслідки дефіциту вітаміну D

Дефіцит вітаміну D може викликати ризик розвитку метаболічного синдрому та цукрового діабету. Низький рівень вітаміну D знижує чутливість тканин нашого організму до інсуліну. Глюкоза не потрапляє в потрібні органи і рівень цукру в крові значно підвищується, через що зростає ризик розвитку цукрового діабету. Також нестача вітаміну D призводить до порушення вуглеводного обміну, сприяє високому тиску і може призвести до ожиріння.

Зв’язок рівня вітаміну D в організмі та ризику захворюваності на цукровий діабет підтверджується в актуальних сучасних дослідженнях. Науковці дійшли висновку, що у людей з достатнім рівнем вітаміну D ризик розвитку цукрового діабету був значно нижчим. Підтверджені також дані про ефективність лікування цукрового діабету 2-го типу із застосуванням препаратів вітаміну D.

Вчені дослідили, що вітамін D пов’язаний з клітинами підшлункової залози, що виділяють інсулін. Як відомо, виділення інсуліну залежить від кальцію, а вітамін D бере участь в кальцієвому обміні.

Варто зазначити, що вітамін D покращує чутливість м’язових, жирових та інших тканин організму до інсуліну як безпосередньо, так і за участю кальцію. Завдяки цьому високий рівень цукру в крові залишається нетривалий час. Саме тому показники цукрового діабету покращуються при застосуванні вітаміну D.

Вітамін D необхідний на кожному етапі людського життя — від народження до глибокої старості. Цей важливий вітамін має широкий спектр корисних властивостей. Він чинить безпосередній вплив на ендокринну та імунну системи організму, процес засвоєння кальцію і фосфору, також вітамін D може «включати» і «вимикати» 100-1250 генів, які є у людини. Рекомендовано використання вітаміну D для профілактики та запобігання багатьом хворобам людини.

Адаптовано з джерел:

  1. ЛАТВИЙСКАЯ АССОЦИАЦИЯ ДИАБЕТА (https://diabetsunveseliba.lv/ru/)
  2. В. Поворознюк, П. Плудовські «Дефіцит та недостатність вітаміну D: епідеміологія, діагностика, профілактика та лікування».